Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 14:05

Δομή Βόλου - Πρόγραμμα βραχείας φιλοξενίας για ΑμεΑ // Δ.Α.Φ

«Στα μέσα Νοεμβρίου αποδεχόμενοι την πρόσκληση της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας Δήμητρας Παππά, τα μέλη του Δ.Σ. της Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας, ο πρόεδρος Στέφανος Πάικος και η Οργανωτική Γραμματέας Ερασμία Μαρκοπούλου, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τη Δομή του Βόλου, Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας (πρώην Κε.Σ.Α.Α.Μ. Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αυτισμό Μαγνησίας). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους άνετους και πλήρως εξοπλισμένους κτιριακούς χώρους της Δομής. Επίσης είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε τόσο με το άρτια εκπαιδευμένο ειδικό προσωπικό της Δομής αλλά και να αλληλοεπιδράσουμε με τους ωφελούμενους – ενήλικα άτομα με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Ταυτόχρονα, έγινε παρουσίαση των θεραπευτικών/εκπαιδευτικών προγραμμάτων ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης καθώς και των Δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής (αυτοϋπηρέτηση, μαγειρική, παιχνίδι) που παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε καθημερινή βάση οι ωφελούμενοι, προσαρμοσμένα στις δεξιότητες τους. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η πλήρως εξοπλισμένη και ελκυστική για τα άτομα με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος αίθουσα, όπου πραγματοποιούνται προγράμματα θεραπειών αισθητηριακής ολοκλήρωση καθώς και η στενή θεραπευτική σχέση του προσωπικού με τους ωφελούμενους. Αποχωρώντας ανταλλάξαμε ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη των Υπηρεσιών της Δομής προτείνοντας την αξιοποίηση του εσωτερικού προαύλιου χώρου για προγράμματα κηποτεχνικών δραστηριοτήτων καθώς και την αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών για προγράμματα Βραχείας Διαμονής και Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ΔΑΦ, υποσχόμενοι ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία σύμπραξης σε κοινές Δράσεις προς όφελος των ατόμων με ΔΑΦ»…σημείωσε η κα. Ερασμία Μαρκοπούλου όταν κλήθηκε να περιγράψει την επίσκεψη της στη Δομή του Βόλου.
 
Εμείς πάλι από την άλλη μεριά, απολαύσαμε την επίσκεψη και πλημμυρίσαμε από υπερηφάνεια παρουσιάζοντας το έργο μας και τους χώρους μας. Απαντώντας στην κα. Μαρκοπουλου τονίσαμε ότι ήδη λειτουργεί τμήμα βραχείας φιλοξενίας με πρωινό ωράριο για παιδιά στο ευρύ φάσμα του Αυτισμού, πρόγραμμα το οποίο ευελπιστούμε σύντομα να επεκτείνεται σε όλο το 24ωρο.
 
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας γνωρίσουν οι γονείς που μας έχουν ανάγκη.
 
Η εξωστρέφεια είναι το «όπλο» μας ενάντια στην άγνοια.
 
Ευχαριστούμε θερμά την Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας, τον πρόεδρο αυτής κο. Στέφανο Πάικο, την Οργανωτική Γραμματέα, κα. Ερασμία Μαρκοπούλου και όλη την κοινότητα ΑμεΑ Θεσσαλίας.