Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 15:23

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ… Ζούμε την άνοιξη μέσα από το σπίτι

Άνοιξη…μια εποχή που μας γεμίζει αισιοδοξία και χαρούμενη διάθεση!!Η φύση ξυπνάει και μαζί της ξυπνάνε τα ζώα, τα φυτά και τα έντομα που ζουζουνίζουν χαρούμενα…

Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει την Άνοιξη και ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να την απολαύσουν με όλες τις αισθήσεις!!!

Τα φυτά πρασινίζουν και ανθίζουν τα λουλούδια της Άνοιξης.

  • Συζητήστε με τα παιδιά σας και ονομάστε διάφορα λουλούδια της εποχής. Σε ένα σύντομο περίπατο, μαζέψτε λουλούδια, φτιάξτε με αυτά ένα στεφάνι, βάλτε τα σε ένα βάζο μέσα στο σπίτι σας.  • Φτιάξτε το δικό σας φυτολόγιο, συγκεντρώνοντας φύλλα από διάφορα λουλούδια. Παρατηρήστε τα και συζητήστε για τις διαφορές τους.

  • Δημιουργήστε τον δικό σας κήπο. Αν υπάρχει ένας μικρός χώρος στην αυλή ή στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να διακοσμήσετε γλάστρες και να φυτέψετε σε αυτές σπόρους ή λουλούδια.

  • Μιλήστε για τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής. Αγοράστε και γευτείτε μερικά από αυτά ( φράουλες , κεράσια , βερύκοκα, πιπεριές , σπανάκι, φασολάκια, μπάμιες και άλλα).

  • Κάντε ένα κολλάζ με φρούτα και λαχανικά της Άνοιξης, κόβοντας εικόνες από διαφημιστικά φυλλάδια και περιοδικά.


Τα ζώα ξυπνάνε από την χειμερία νάρκη( ο σκαντζόχοιρος, το φίδι, το σκιουράκι, η χελώνα, η αρκούδα) , βρίσκουν περισσότερο φαγητό στην φύση και γεννούν τα μικρά τους. Τα αποδημητικά πουλιά επιστρέφουν και χτίζουν τις φωλιές τους.

  • Επεξεργαστείτε μικρά έντομα με ένα μεγενθυτικό φακό. Μιλήστε για την ανατομία των εντόμων. Δείξτε τους τις κεραίες , τα φτερά τους, το κεφάλι , τα πόδια τους.


  • Φτιάξτε ταίστρες για τα πουλιά ,χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε στο σπίτι, ( για πρδ ένα κουτί από γάλα).


  • Μιλήστε για τις καιρικές αλλαγές που συμβαίνουν αυτή την εποχή. Οργανώστε μαζί με το παιδί σας έναν πίνακα με εικόνες από τον καιρό ( ήλιος, συννεφιά, βροχή) και γίνετε μετεωρολόγοι. Προτρέψτε το παιδί σας να παρατηρεί καθημερινά τον καιρό και να βάζει τα κατάλληλα εικονίδια.


Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτήν την εποχή, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε, και ας αφήσουμε να μας πλημμυρίσουν συναισθήματα ελπίδας, αγάπης και αισιοδοξίας!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ !!!

Η λογοθεραπεύτρια της επιστημονικής ομάδας Καραούζα Άννα


Η Πρόεδρος
Δήμητρα Παππά