Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 14:18

Μένουμε Σπίτι…Μαζί…Και το Πάσχα!

Αγαπητοί γονείς, αγαπημένα μας παιδιά,

Διανύουμε μια διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα που μας έχει απομακρύνει από αγαπημένα πρόσωπα και από συγκεκριμένες δραστηριότητες, αλλά παρόλα αυτά θα μας οδηγήσει ευλαβικά στη Σταύρωση του Κυρίου και στην Ανάσταση Του.


Στη Δομή της Γιάννουλης του Κέντρου μας, κάθε χρόνο λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, μαζί με τους εκπαιδευόμενους ετοιμάζαμε τις κατασκευές για την έκθεση στο Παραδοσιακό Χωριό, στολίζαμε πασχαλινές λαμπάδες, βάφαμε κόκκινα αυγά, ψήναμε πασχαλινά κουλουράκια, ζωγραφίζαμε κάρτες και με αγκαλιές και φιλιά ευχόμασταν ο ένας στον άλλο «Καλό Πάσχα».

Φέτος, «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πασχαλινό κλίμα, να τηρήσουμε τα έθιμα του τόπου μας και να διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της αγάπης και της Αναστάσεως.

Οι προτάσεις μας, λοιπόν για αυτό το Πάσχα:

- Στολίστε μαζί με το παιδί σας το σπίτι με πασχαλινά στολίδια. Κάποια από αυτά ίσως να είναι δημιουργίες των ίδιων των παιδιών ή από κάποιο άλλο εργαστήρι της Δομής μας. Έχετε μια καλή αφορμή λοιπόν να μιλήσετε μαζί του για το «σχολείο», αν του έλειψε, ποιον από τους φίλους του ανυπομονεί να συναντήσει, κ.λπ.

- Βάψτε μαζί τα αυγά και βγάλτε φωτογραφίες καθ’ όλη τη διαδικασία. Μιλήστε για το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα των αυγών και πείτε με απλά λόγια τι συμβολίζει. Πως έβαφαν οι γιαγιάδες μας τα αυγά αφού δεν υπήρχαν βαφές; Μπορούμε να ρωτήσουμε τις ίδιες…

- Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια ή ότι εσείς αγαπάτε και χαρίστε τα –τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας –σε αγαπημένους γείτονες ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα που μπορείτε να τα συναντήσετε.

- Αγοράστε λαμπάδες (έχουν τα supermarket) και συμμετέχετε στη λειτουργία της Αναστάσεως από το σπίτι. Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της χριστιανοσύνης δεν μπορεί να το σταματήσει ο ιός! Απεναντίας, το έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά!

- Δείτε φωτογραφίες από άλλες χρονιές και θυμηθείτε παρέα όμορφα, αστεία ή και συγκινητικά γεγονότα ή εκδρομές.

- Η τηλεόραση και γενικότερα η τεχνολογία βοηθά πολύ να μεταφερθούμε νοερά στο κλίμα των ημερών παρακολουθώντας τις ζωντανές αναμεταδόσεις της θειας Λειτουργίας.

- Αναφέρετε στο παιδί κάθε μέρα της μεγάλης Εβδομάδας τι έχει συμβεί στη ζωή του Χριστού. Στο YouTube υπάρχουν πολλά βιντεάκια με κεντρικό θέμα τη ζωή Του και με απλά λόγια . Αναζητείστε τα και δείτε τα παρέα!

- Ζητείστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει σε απλές διαδικασίες για την προετοιμασία και το στρώσιμο του εορταστικού τραπεζιού. Λίγο πριν ξεκινήσετε το φαγητό ανταλλάξτε ευχές, «Χρόνια Πολλά»,«υγεία» και εκφράστε με λόγια την πεποίθησή σας ότι όλα θα πάνε καλά.

- Ευχηθείτε «Καλό Πάσχα» και «Καλή Ανάσταση» από το τηλέφωνο και το διαδίκτυο. Ρωτήστε και παρακινείστε το παιδί σας να σας πει με ποιον θέλει και το ίδιο να επικοινωνήσει και μην διστάσετε να το κάνε τε πράξη.

- Θυμηθείτε όσους γιορτάζουν αυτή την περίοδο και φτιάξτε ευχητήρια κάρτα ή μια ζωγραφιά που θα την δώσετε όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση ή στείλτε την άμεσα φωτογραφίζοντάς της μέσω διαδικτύου.


Αυτό το Πάσχα, το γιορτάζουμε αλλιώς. Κρατάμε ζωντανή την
ελπίδα μας, δεν την ακυρώνουμε και δεν την ξοδεύουμε. Εστιάζουμε
σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Από την ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης
- Κωτούλα Αλεξία
- Κόκκινου Ελεωνόρα
- Μαργιάννου Ευαγγελία
- Ριζούλη Βασιλική

 

Η Πρόεδρος
Δήμητρα Παππά