Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 14:53

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Απασχολούμε δημιουργικά τα παιδιά μας

Στην κατηγορία: Δελτία τύπου

Aγαπητοί γονείς,
Είναι σημαντικό την περίοδο αυτή, ίσως και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να διατηρείτε τους κώδικες επικοινωνίας με το παιδί σας και να το εμπλέκετε καθημερινά σε

...ρουτίνες και δραστηριότητες που προάγουν την επικοινωνία, είτε λεκτικά (με την ομιλία του παιδιού) είτε μη λεκτικά (με σκίτσα, με εικόνες ή ακόμη και με νεύμα-δείξιμο με το δάχτυλο).


Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες μπορείτε να ενισχύσετε τον διάλογο και την συζήτηση με το παιδί σας. Οι δραστηριότητες είναι χωρισμένες σύμφωνα με το τμήμα του κάθε παιδιού… με σκοπό να τα μεταφέρουμε νοερά στο εργαστήριό του!!!!
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να «κλέψετε» ιδέες και προτάσεις από όλα τα τμήματα!!! Εξάλλου στόχος μας είναι να απασχολούμε τα παιδιά μας, όσο το δυνατό περισσότερο, με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο!!!!

ΤΜΗΜΑ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ
Ετοιμάστε μαζί με το παιδί το πρωινό ή το γεύμα της οικογένειά σας, κάνοντας το παιδί σας σημαντικό βοηθό. Ζητήστε από το παιδί να σας πει ή να σας δείξει τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του γεύματος.
Παίξτε το παιχνίδι των γεύσεων στην κουζίνα!! Παρακινήστε το παιδί να δοκιμάσει διάφορα φαγώσιμα και να σας πει τι γεύση έχουν ( πρδ η σοκολάτα είναι γλυκιά, το λεμόνι είναι ξινό) Δέστε τα μάτια του παιδιού με ένα μαντήλι και εκείνο ας μαντέψει και ας ονομάσει τι είναι αυτό που τρώει.
Τακτοποιήστε μαζί τα ψώνια από το σουπερ μάρκετ. Προτρέψτε το παιδί να ονομάσει τα πράγματα που αγοράσατε, να μιλήσει για την χρησιμότητά τους, να τα ταξινομήσει σε κατηγορίες ( φρούτα- λαχανικά-πράγματα της κουζίνας-πράγματα του μπάνιου).

ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Ασχοληθείτε με την βεράντα ή τον κήπο σας. Φυτέψτε μαζί λουλούδια, σκαλίστε το χώμα, ποτίστε τα λουλούδια. Ονομάστε λουλούδια και φυτά της Άνοιξης και συζητήστε μαζί του για την διαδικασία φροντίδας ενός φυτού.
Μιλήστε μαζί του για τα φρούτα και λαχανικά της εποχής.

ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
Βάλτε το παιδί σας να συμμετέχει σε απλές καθημερινές δουλειές του σπιτιού( πλυντήριο ρούχων, ξεσκόνισμα, τακτοποίηση δωματίου) και παρακινήστε το να σας φέρει το απορρυπαντικό, την λεκάνη για τα ρούχα, τα μανταλάκια. Ξεκινήστε μια απλή συζήτηση για το πόσο σημαντική είναι τόσο η προσωπική μας υγιεινή όσο και η καθαριότητα του σπιτιού.

ΤΜΗΜΑ ΚΗΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΥ
Παρακινείστε το παιδί να θυμηθεί και να σας περιγράψει την κατασκευή λαμπάδας , όπως αυτή γινόταν μέσα στο τμήμα του. Ήταν κάτι που του άρεσε πολύ και σίγουρα θα το ενδιαφέρει. Θα μπορούσε να σας πει τι υλικά χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή και τον στολισμό μιας λαμπάδας. Μπορείτε επίσης να προτρέψετε το παιδί να ζωγραφίσει την λαμπάδα που εκείνο θα ήθελε.
Συζητήστε μαζί του για το έθιμο της αναμμένης λευκής λαμπάδας κατά την Ανάσταση. Εξηγήστε πως το λευκό χρώμα συμβολίζει την χαρά , την ελπίδα και το φως της Ανάστασης.

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΥΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Κ ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΟΥ
Βάλτε το παιδί να συμμετέχει στον στολισμό του σπιτιού σας την Άνοιξη και ιδιαίτερα το Πάσχα. Παρακινείστε το παιδί σας να ονομάσει διακοσμητικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στο στολισμό σπιτιού (κοτούλες με αυγά, λαγουδάκια, λουλούδια). Μπορείτε επίσης να ζωγραφίσετε κάτι που αφορά την διακόσμηση του σπιτιού την συγκεκριμένη εποχή.

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΟΝΩΝ
Παρακινήστε το παιδί σας να θυμηθεί και να σας περιγράψει την διαδικασία παρασκευής εικόνας, όπως αυτό γινόταν στο τμήμα του. Δείξτε του εικόνες από την Εβδομάδα των Παθών (εικόνα της Σταύρωσης, του Επιταφίου) και εξηγήστε του με απλά λόγια τι απεικονίζουν οι αυτές εικόνες.

ΤΜΗΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Επιλέξτε παιχνίδια που ευχαριστούν τα παιδιά σας και δώστε τους ποικίλες επικοινωνιακές ευκαιρίες κατά την διάρκεια της ημέρας.
Μπορείτε να παίξετε απλά κινητικά παιχνίδια που έχουν εναλλαγή σειράς (για παράδειγμα πετάμε εναλλάξ με το παιδί την μπάλα, βάζουμε με την σειρά από ένα τουβλάκι για να κάνουμε ένα πύργο). Παρακινήστε το παιδί να ζητήσει είτε λεκτικά το αντικείμενο (μπάλα) είτε μη λεκτικά (να δείξει ή να φέρει την μπάλα).
Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να κάνει απλές επιλογές σε καθημερινές ρουτίνες. Για παράδειγμα αφήστε το παιδί να επιλέξει τι θέλει να έχει για πρωινό (γάλα ή χυμό) ή ποιες κάλτσες θέλει να φορέσει στο σπίτι. Το παιδί μπορεί είτε να σας το πει είτε να σας δείξει. Εξάλλου το κάθε παιδί επικοινωνεί με τον δικό του τρόπο και χαίρεται από αυτό.
Παίξτε απλά μουσικά παιχνίδια και παρακινήστε το παιδί σας να συμμετέχει. Φυσήξτε εναλλάξ σε μια φυσαρμόνικα ή πατήστε με την σειρά τα πλήκτρα ενός μικρού πιάνου.
Λογοθεραπεύτρια επιστημονικής ομάδας: Καραούζα Άννα

Με πολλή αγάπη και μπόλικη φαντασία σίγουρα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!!!!!!!


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΠΑ