Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 15:39

Μένουμε Σπίτι..Μαζί!

Στην κατηγορία: Δελτία τύπου

Αγαπητοί γονείς,

Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους μας.

Το «Μένουμε στο Σπίτι» είναι μια συνθήκη που αφορά την υγεία μας, την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων και την δημόσια υγεία. Με σεβασμό τόσο στα μέτρα που απορρέουν από την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης, όσο και στην κατανόηση ιδιαιτέρων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων, συγκεντρώσαμε κάποιες σκέψεις - συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες!

1.Τα συναισθήματά σας είναι αντιληπτά στα παιδιά σας, ανεξάρτητα από το βαθμό ή το είδος της αναπηρίας τουςακόμα και όταν δεν έχουν ανεπτυγμένο λόγο. Άρα όσο περισσότερο διαχειριστείτε το δικό σας άγχος και την αγωνία σας για την ιδιαίτερη κατάσταση που όλοι αντιμετωπίζουμε, τόσο πιο πολύ θα μεταφέρετε θετικά συναισθήματα, ψυχραιμία και πίστη ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα ομαλά σε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φόβος, το άγχος, η ανησυχία,είναι φυσιολογικά συναισθήματα και στην παρούσα φάση μας αφορούν όλους. Ωστόσο ο κίνδυνος να μετατραπούνσε φοβία ή να μας κυριεύσουν είναι μεγάλος και καθοριστικός.

Πώς θα διαχειριστείτε οι ίδιοι τα συναισθήματά σας;

Εκφραστείτε, μοιραστείτε τα. Ο COVID – 19 μας αναγκάζει να περιορίσουμε τη σωματική επαφή, αλλά δεν μας απαγορεύει τις επαφές! Απλά μας οδηγεί σε άλλους τρόπους! Μιλήστε με συγγενείς και φίλους στο τηλέφωνο ή μέσω internet. Μιλήστε για τις αρνητικές σας σκέψεις- και ξορκίστε τες – στο σύζυγο, στα άλλα σας παιδιά, στα αδέλφια σας. Εκμεταλλευτείτε την γραμμή επικοινωνίας του Κέντρου μας και μιλήστε με τους ψυχολόγους και την κοινωνική λειτουργό.

2.Φροντίστε τον εαυτόσας και την οικογένειά σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο και διεκδικήστε μέσα στην ημέρα μια ώρα που θα αποσυνδέεστε από την άμεση φροντίδακαι επίβλεψη του παιδιού σας, π.χ. όταν βλέπει τηλεόραση ή κοιμάται. Ζητήστε τη βοήθεια του /της συζύγου σας ή ενός από τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας για να γίνει πράξη η «δική σας ώρα» την οποία θα αξιοποιήσετε με τρόπο που θα σας ευχαριστήσει.

3.Αν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα υγείας εσείς ή ένα άλλο μέλος της οικογένειάς σας μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό σας και λύστε τις απορίες σας. Μην εμπιστεύεστε τις ειδήσεις ή το ίντερνετ για το σκοπό αυτό.

4.Περιορίστε την πολύωρη παρακολούθηση προγραμμάτων που αφορούν την εξάπλωση του ιού.Ενισχύονται και τρέφονται τα αρνητικά συναισθήματα που αναφέραμε πιο πάνω.

5.Δώστε ένα νόημα στο «Μένουμε στο Σπίτι» με τις πράξεις και τα λόγια σας.Θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές- σεόλες τις οικογένειες και σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν-, ωστόσο οι ενήλικες της οικογένειας είστε εσείς. Τα παιδιά σας μπορεί ναχρειαστούν επιπλέον λόγια διαβεβαίωσης, θετικές λέξεις, περισσότερες ή επαναλαμβανόμενες εξηγήσεις. Δεν το κάνουν για να σας κουράσουν, το έχουν ανάγκη! Ίσως να χρειαστούν περισσότερη ηρεμία, χαμόγελα ή αγκαλιές. Η δική σας θετική ανταπόκριση θα τους δώσει ασφάλεια!

6.Ξεκινήστε όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες με το παιδί σας. Πολλοί γονείς συχνά μας παραπονιούνται ότι το παιδί μεγάλωσε σε ηλικία και δεν κάνει τίποτα. Σας προτρέπουμε να θυμηθείτεδραστηριότητες που του άρεσαν και να τις κάνετε αρχικά εσείς, δίπλα του. Μην εκπλαγείτε εάν μετά από κάποιες επαναλήψεις θα συμμετάσχει και το παιδί σας με τον τρόπο του στη διαδικασία. (π.χ. η συναρμολόγηση μικρών παζλ, πλάσιμο πλαστελίνης, παιχνίδια με μπάλα, κ.λπ.)

7.Πάτε βόλτες για περπάτημα τηρώντας τους κανόνες προστασίας. Τα παιδιά σας αλλά και εσείς χρειάζεστε την αλλαγή παραστάσεων. Άλλωστε το περπάτημα ως γνωστόν βελτιώνει κατά πολύ την ψυχική μας υγεία.

8.Φροντίστε και το παιδί σας να έχει επικοινωνία με δικά του αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, συγγενείς, δασκάλους, μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης. Λειτουργεί κατευναστικά να επικοινωνήσουν με κάποιον έξω από το σπίτι, να μάθουν ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι μένεικαι εκείνοςστο σπίτι.

9.Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα αφύπνισης, ύπνου και φαγητού. Ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανατροπής του προγράμματος σε βαθμό που να γίνει η μέρα νύχτα και το αντίστροφο. Δώστε προσοχή στα παιδιά που ήδη έχουν αυξημένο αριθμό κιλών προσέχοντας να προσφέρετε υγιεινές επιλογές.

10.Δώστε προσοχή στη χρήση κινητών ή tablet ή ακόμα και της τηλεόρασης διότι μπορεί να εγκατασταθούν συνήθειες υπερβολικής χρήσης και παράλληλα παραίτησης από άλλες καθημερινές και απαραίτητες ενασχολήσεις. Ο ρόλος του γονέα στην χρονική οριοθέτηση αυτών των συσκευών είναι καθοριστικός.

11.Παρατηρείστε το παιδί σας και τη συμπεριφορά του σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση επιστροφής παλιών αρνητικών συμπεριφορών, όπως δυσκολία στο να κοιμηθούν ή το αντίθετο- πολλές ώρες ύπνου- ανησυχία ή επιθετικότητα φροντίστε να μείνετε ψύχραιμοι και να εφαρμόσετε τις παραπάνω οδηγίες, οι οποίες μπορεί να σας βοηθήσουν άμεσα. Αν πάλι όχι επικοινωνήστε μαζί μας.

12.Βάλτε στην καθημερινότητά σας χαρούμενες δραστηριότητες. Χορέψτε, γελάστε, τραγουδήστε, δείτε παλιές φωτογραφίες,διαβάστε ένα μικρό παιδικό βιβλίο, εκμεταλλευτείτε την βεράντα ή την αυλή σας, δείτε αστεία βίντεο στο διαδίκτυο, παίξτε απλά επιτραπέζια παιχνίδια, κάντε κουλουράκια, κέικ, κ.α. Και όλα αυτά ακόμα και αν δεν τα συνηθίζατε μέχρι τώρα είναι ευκαιρία να τα ξεκινήσετε!

13.Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε απλές καθημερινές δουλειές του σπιτιού ανάλογες με τις δυνατότητές τους. Μην τους στερείτε τη χαρά να νιώθουν χρήσιμα!

14.Επικοινωνήστε μαζί μας για τυχόν προβλήματα που προκύψουν αυτό το διάστημα στη συνεργασία σας με άλλες υπηρεσίες, όπως τρόπος πληρωμής των επιδομάτων, αποφάσεις των ΚΕ.ΠΑ., συνταγογράφηση φαρμάκων, τρόπους μετακίνησης ή ότι άλλο προκύψει.


Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν το σύνολο των παιδιών. Παρακαλούμε για επιπλέον ενημέρωση, εξατομικευμένη βοήθεια ή τυχόν απορίες καλέστε μας στο 6976781930, κα Κωτούλα Αλεξία.


Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου: Κωτούλα Αλεξία, Κόκκινου Ελεωνόρα, Μαργιάνου Ευαγγελία, Ριζούλη Βασιλική
Υπεύθυνη Δράσης: Κωτούλα Αλεξία

Η Πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δήμητρα Παππά